Ia telah menjadi makanan kaum Hunza dipendalaman beratus-ratus tahun lamanya
yang dikatakan bebas dari kanser, sihat, lanjut usia sehingga lebih dari 120
tahun. Dikalangan masyarakat Cina di Negara China pula, biji aprikot pahit
telah kerap dan biasa digunakan dalam membantu mereka yang mempunyai masalah
pernafasan seperti asma/lelah.
Antara nutrient yang banyak terdapat pada biji
aprikot ialah enzim Amygdalin atau Laetrile atau juga sering disebut sebagai
Vitamin B17. Tugas B17 ini hanyalah untuk memusnahkan sel asing dan
mengeluarkannya melalui pembuangan air. Berdasarkan kepada buku "World
without Cancer", tulisan G.Edward Griffin, biji aprikot mentah mengandungi
kadar kepekatan B17 yang tertinggi jika dibandingkan dengan biji-biji buah yang
lain. Vitamin B17 atau Laetrile mampu meningkatkan sistem imunisasi dan daya
ketahanan tubuh badan serta mampu meningkatkan kecerdasan dan tahap kesihatan
seseorang individu.
B17 terdapat dalam banyak makanan, malangnya tabiat pemakanan kita hari ini
dinegara yang membangun telah mengenepikan dan mengurangkan penggunaan B17 yang
rasanya agak pahit. Masyarakat Hunza di Pakistan sangat baik tahap kesihatan
mereka , satu perkara biasa bagi mereka hidup sehingga 100 tahun, dan dikatakan
juga sangat jarang dijumpai kes penyakit kanser dikalangan mereka ini. Salah
satu faktor utama kesihatan mereka adalah mereka minum air yang kaya dengan
mineral dan tidak lupa juga amalan pengambilan makanan mereka. Salah satu
makanan kegemaran dan keutamaan mereka ialah buah aprikot. Mereka tidak hanya
makan buahnya tetapi juga biji yang terdapat di dalam buahnya sekali. Dari
bijinya, dihasilkan minyak untuk memasak dan juga untuk losyen muka.
Ia telah menjadi makanan kaum Hunza dipendalaman beratus-ratus tahun lamanya yang dikatakan bebas dari kanser, sihat, lanjut usia sehingga lebih dari 120 tahun. Dikalangan masyarakat Cina di Negara China pula, biji aprikot pahit telah kerap dan biasa digunakan dalam membantu mereka yang mempunyai masalah pernafasan seperti asma/lelah.
Antara nutrient yang banyak terdapat pada biji
aprikot ialah enzim Amygdalin atau Laetrile atau juga sering disebut sebagai
Vitamin B17. Tugas B17 ini hanyalah untuk memusnahkan sel asing dan
mengeluarkannya melalui pembuangan air. Berdasarkan kepada buku "World
without Cancer", tulisan G.Edward Griffin, biji aprikot mentah mengandungi
kadar kepekatan B17 yang tertinggi jika dibandingkan dengan biji-biji buah yang
lain. Vitamin B17 atau Laetrile mampu meningkatkan sistem imunisasi dan daya
ketahanan tubuh badan serta mampu meningkatkan kecerdasan dan tahap kesihatan
seseorang individu.
B17 terdapat dalam banyak makanan, malangnya tabiat pemakanan kita hari ini dinegara yang membangun telah mengenepikan dan mengurangkan penggunaan B17 yang rasanya agak pahit. Masyarakat Hunza di Pakistan sangat baik tahap kesihatan mereka , satu perkara biasa bagi mereka hidup sehingga 100 tahun, dan dikatakan juga sangat jarang dijumpai kes penyakit kanser dikalangan mereka ini. Salah satu faktor utama kesihatan mereka adalah mereka minum air yang kaya dengan mineral dan tidak lupa juga amalan pengambilan makanan mereka. Salah satu makanan kegemaran dan keutamaan mereka ialah buah aprikot. Mereka tidak hanya makan buahnya tetapi juga biji yang terdapat di dalam buahnya sekali. Dari bijinya, dihasilkan minyak untuk memasak dan juga untuk losyen muka.
B17 terdapat dalam banyak makanan, malangnya tabiat pemakanan kita hari ini dinegara yang membangun telah mengenepikan dan mengurangkan penggunaan B17 yang rasanya agak pahit. Masyarakat Hunza di Pakistan sangat baik tahap kesihatan mereka , satu perkara biasa bagi mereka hidup sehingga 100 tahun, dan dikatakan juga sangat jarang dijumpai kes penyakit kanser dikalangan mereka ini. Salah satu faktor utama kesihatan mereka adalah mereka minum air yang kaya dengan mineral dan tidak lupa juga amalan pengambilan makanan mereka. Salah satu makanan kegemaran dan keutamaan mereka ialah buah aprikot. Mereka tidak hanya makan buahnya tetapi juga biji yang terdapat di dalam buahnya sekali. Dari bijinya, dihasilkan minyak untuk memasak dan juga untuk losyen muka.